Op deze pagina vind je meer informatie over meetinstrumenten die in de DSM-5-TR opgenomen zijn en de instrumenten waarnaar verwezen wordt – allemaal handige tools voor de klinische praktijk. Je vindt deze meetinstrumenten ook onder de hulpmiddelen in DSM-5 Online.
Het Cultural Formulation Interview bestaat uit zestien vragen die een clinicus kan gebruiken om tijdens een intake in de ggz informatie te krijgen over de manier waarop cultuur doorwerkt op essentiële aspecten van het klinische beeld dat een betrokkene presenteert en op de hulpverlening aan diegene.
De PID-5 sluit aan op het persoonlijkheidstrekkenmodel, zoals wordt beschreven in Deel III van de DSM-5-TR. Het meetinstrument bevraagt de vijf brede domeinen van persoonlijkheid en de bijbehorende facetten.
In het hoofdstuk 'Schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen' in het Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen (DSM-5-TR®) wordt beschreven dat psychotische stoornissen een heterogene groep vormen. De ernst van de symptomen kan een aantal belangrijke aspecten voorspellen van de ziekte als geheel, bijvoorbeeld over de mate waarin sprake is van cognitieve en/of neurobiologische deficiënties.
De DSM-5 transdiagnostische klachtenlijst niveau 1 is een vragenlijst die door de betrokkene zelf of door een informant wordt ingevuld en waarin wordt gevraagd naar domeinen die bij verschillende psychiatrische stoornissen van belang zijn. De lijst is bedoeld om clinici te helpen vaststellen welke extra domeinen wellicht nader moeten worden beoordeeld omdat ze mogelijk een significante invloed hebben op de behandeling en prognose van de betrokkene.
De American Psychiatric Association (APA) stelt een groot aantal meetinstrumenten ter beschikking waarmee de clinicus algemene psychiatrische symptomen in kaart kan brengen en waarmee die de ernst van de aandoening kan bepalen.
Een beperkt aantal van deze meetinstrumenten is in het Nederlands vertaald. Deze vertaalde vragenlijsten vind je in de DSM-5-TR en als download op deze website. Voor de overige, niet-vertaalde, meetinstrumenten kun je terecht op de website van de APA. Je vindt hier vragenlijsten voor verschillende leeftijdsgroepen en voor diverse stoorniscategorieën.
Bekijk alle overige meetinstrumenten op de website van de APA >